[Inne] 2.0 TSI ( CCZB ) - falujące obroty.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cris
    Classic
    • 2010
    • 2

Zamieszczone przez t_kucyk
    Zamieszczone przez robekcool
    Kto z kolegów doradzających jest w stanie zagwarantować sprawność ,,nowego,, silnika ???
    Kolega DGW już instruktażu udzielił :idea:
    Od czegoś jest gwarancja rozuchowa.
    A trwałość, nie ma żadnej gwarancji - widziałem silnik 1.2 HTP zatarty po mniej niż 100km od wyjazdu z salonu.
    Jeśli sam montuje to sie tylko nap... w razie czego, ale sprubuj od sprzedawcy wycyganić kasę na ponowny montaż silnika w warsztacie.
    Jeszcze raz powtórzę, jeśli ocena pozostałych elementów wypadnie pozytywnie , to po co pchać się w przekładki silników. Kropka.
    Co do HTP, to gwarancja na nowe auto obowiązuje i klient ma wszystko w d...
  • ptaku84
    Drive
    • 2009
    • 93

Witam,
    Rok temu miałem problem z falującymi obrotami polegający na tym iż na rozgrzanym silniku stojąc sobie na biegu jałowym obroty potrafiły wskoczyć na 1000-1100 RPM. Obroty opadały dopiero po lekkim dodaniu gazu ( dzieje i działo się tak raz na kilka/kilkanaście dni ) Udałem się z tą usterką do ASO gdzie przeczyścili przepustnicę a następnie zrobili adaptację. Jednakże nie pomogło to zbyt wiele więc przepustnica została wymieniona na nową. Nowa przepustnica nic ni dała i ostatnią rzeczą jaką wpadli był upgrade sterownika silnika po którym objawy ustały. Problem powrócił po 8 miesiącach spokoju a ASO nie wie co jest przyczyną i twierdzi że wszystko jest ok bo komputer nie wywala żadnych błędów. Ma ktoś może jakieś pomysły co może być przyczyną gdyż chciałbym to rozwiązać przed końcem gwarancji tzn. do końca miesiąca

Pozdrawiam

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

sprawdz ładowanie i stan akumlatora i jeszcze kondycie sprzegiełka na alternatorze jesli jest .komp moze miec za mało pradu wiec podnosi obroty.ewentualnie moze byc jeszcze uszkodzona przepływka ale jest to bardzo rzadka przypadłosc zeby widziała za duzo .jesli masz mozliwosc to zrób logi w czasie podnoszenia sie tych obrotów
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• ptaku84
        Drive
        • 2009
        • 93

Auto ma 2 lata i jest na gwarancji do końca stycznia. Zawsze garażowane więc wątpię żeby był to akumulator. Nie mam możliwości zrobienia logów :/ Na ASO twierdzą że żadnych błędów nie ma i nie mogą pomóc.

Komentarz

• german81
          L&K
          • 2010
          • 1414
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
          • BZB 1.8 TSI 160 KM

sprawdzic akumulator mozesz sam nie potrzeba do tego dyplomu ,nie raz juz widziałem akumlatory które umierały po roku uzytkowania .to ze sterownik nie zapisuje błedów to nie znaczy ze wszystko jest ok, sa przypadki ze cos jest nie sprawne a komp nie jest w stanie tego zdiagnozowac i zapisac jako bład i jedynym sposobem znalezienia przyczyny jest podrzadna diagnostyka .widocznie w tym ASO albo nie maja pojecia co z tym fantem zrobi albo im sie nie chce a i tak niedługo sie skonczy gwarania wtedy powiedza ze to moga naprawic ale trzeba zapłacic .spróbuj pojechac do inego ASO jesli to nie ogarnia tematu
          diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• PanPys
            Classic
            • 2009
            • 19

Sprawdź czujnik cisnienia wspomagania. jak jest walniety to daje czasami sygnał i komputer myśli ze jest obciążenie i podnosi obroty. miałem tak u siebie. Można to zweryfikować kompem, nie pamietamdokladnie które bloki ale gdzieś wysoko koło 60. W ostatniej komórce gdy używasz wspomagania (na jalowym biegu) pokazuje się 1. Jak czujnik jest walniety to czasami właśnie daje te jedynkę
            .

Komentarz

Pracuję...